להבין את המוח האנושי: מכשיר MRI מהמתקדמים מסוגו ייקלט החודש בקמפוס
בטקס שיתקיים ב-15.7.14 ייחנך מכשיר ה-MRI, שעתיד לשמש כעשרים קבוצות מחקר בקמפוס העוסקות בחקר המוח האנושי
בימים הקרובים ייקלט בקמפוס מכשיר MRI חדש ומתקדם. המכשיר, תוצרת חברת סימנס, הוא בין היחידים בעולם והראשון בארץ מסוגו, והינו בעל יכולות גבוהות במיוחד מבחינת המידע שהוא יכול לספק על המוח. כיום קיים באוניברסיטה מכשיר MRI המשמש לחקר בעלי חיים, ואילו המכשיר החדש, שיהיה שייך למרכז שטראוס לדימות נוירונלי מתקדם - מרכז מחקר להדמיית המוח של האדם - יאפשר לבצע מחקר במוח האנושי. התקנת המכשיר תימשך כחודש, והוא ייחנך בטקס שיתקיים באוניברסיטה ב-15 ביולי. "זה פרויקט שאנחנו עובדים עליו כבר שלוש שנים", מספר פרופ' יניב אסף מהמחלקה לנוירוביולוגיה ומבית הספר ע"ש סגול למדעי המוח, אשר מרכז את הפרויקט.
לדברי פרופ' אסף, המכשיר החדש, שהבאתו נעשתה בתמיכת בית החולים שיבא, יאפשר מחקר מדעי בסיסי ומגוון, וישרת כעשרים קבוצות מחקר בקמפוס. בהקשר זה מזכיר פרופ' אסף שני מחקרים לדוגמה: האחד הוא בתחום חקר הגמישות המוחית. לדבריו, הצורה שבה המוח שלנו סופג מידע חדש אינה ברורה לחלוטין. "במחקר שייעשה במכשיר החדש נשתמש בשיטות דימות מתקדמות, היכולות לאפיין את פעילות המוח ברמת השכבות הנוירונליות, ובאמצעותו נוכל להבין ולנבא את הקישוריות ואת השפעתה על הגמישות המוחית ותהליכים קוגניטיביים שונים כמו זיהוי פרצופים". למחקר זה שותפים פרופ' אסף ופרופ' גלית יובל מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה.
מחקר נוסף, שמציין פרופ' אסף, חוקר את האבולוציה של המוח. כיום, הידע על מערכת העצבים מוגבל מאוד, ובמחקר שיתבצע ב-MRI החדש ייסרקו מוחות של מיני יונקים שונים, בניסיון להבין מהם המנגנונים האבולוציוניים שפיתחו את מוח האדם, ומה מבדיל אותו מבעלי החיים האחרים. למחקר שותפים פרופ' אסף וד"ר יוסי יובל מהמחלקה לזואולוגיה.
פרופ' יניב אסף הוא חוקר בכיר במחלקה לנוירוביולוגיה. הוא זכה בפרס שירצקי לחידושים במדעי המוח לשנת 2009 ובפרס הרקטור למרצה המצטיין לשנת 2008. בנוסף, מרכז פרופ' אסף קבוצת מחקר של האיחוד האירופי, הכוללת 12 קבוצות מרחבי היבשת.